Hela anledningen till att jag över huvud taget satte mig på cykelsadeln och kastade mig ut i vild träningsglädje på de skånska vägarna var att jag fick upp ögonen för Tour de France, den magiska cykeltävlingen. Många gånger har jag tittat på den, lagt några satsningar på https://galenibonuskoder.se/ och ville själv vara en del av loppet.

Egentligen har jag inte varit så intresserad av konditionsidrott. Visst, på gymmet ingår ju en massa övningar som inte bara tränar muskelstyrka utan även kondition. Men just det här att springa intervaller så man kräks eller tillbringa timmar i låg puls för att bygga uthållighet? Nä, inget för Milla. Eller? Jodå, jag behövde bara hitta rätt gnista. Och den gnistan var Tour de France!

Världens största cykeltävling

Tour de France är med god marginal den största tävlingen och den allra viktigaste händelsen under året i cykelvärlden. Tävlingen körs i Frankrike men starten kan vara i andra länder. År 2022 startade man i Köpenhamn, precis över sundet från mitt älskade Malmö. Inte alls dumt om man tycker cykling är kul!

Tour de France har funnits i mer än hundra år och blivit ett stort evenemang där drygt tjugo lag med åtta deltagare deltar. De kör sammanlagt drygt 330 mil på ungefär tre veckor – ungefär tjugo mil om dagen eftersom det även ligger vilodagar inlagda med jämna mellanrum. Hur orkar man cykla så långt, i så högt tempo?

Kullersten och berg

Men det roligaste med Tour de France är egentligen bansträckningen. Varje år läggs nya banor ut men några inslag är standard. Dels ska det vara rejält med tunga bergsetapper, dels ska det finnas kullersten. Bergsetapperna har stor betydelse för resultatet i tävlingen och brukar locka många besökare. De finns flera klassiska bergsetapper, men gemensamt för alla är att det är otroligt branta och långa uppförsbackar.

Kullerstenspartierna kallas ibland för pavésektioner och är kända eftersom det egentligen är fullständigt galet att köra snabba sportcyklar i höga hastigheter på kullersten! Livsfarligt, men otroligt spännande att följa. Det jämnar också ut oddsen en aning, vem som helst kan ha otur att gå på en lite för hög och ojämn kullersten och falla. Det ska vara fransmän till att lägga ett cykellopp över kullersten!

Den gula ledartröjan 

Det kanske mest ikoniska på Tour de France är den gula ledartröjan. Tävlingen körs i etapper och den som har cyklat den totala sträckan på kortast tid får bära en gul ledartröja. Om du någonsin undrat vad uttrycket “att ta på sig den gula ledartröjan” kommer ifrån så är det härifrån – Tour de France!

Men det finns faktiskt en massa färgade tröjor i tävlingen. Den gula tröjan får den som har cyklat snabbast – men det betyder inte automatiskt att man har bäst poäng, alltså placerat sig bäst i etapperna. Den som leder poängen får en grön tröja. Ytterligare en tröja är den prickiga tröjan. Den får cyklisten som snabbast klarat av bergsetapperna. 

Det kanske inte är konstigt att en tävling som pågått så länge som Tour de France blir legendarisk, men jag kan inte hjälpa att tro att tuffa tävlingsförhållanden, kullersten och färgglada tröjor har gjort sitt till. I vilket fall som helst föll jag pladask när jag började titta på Tour de France. Först för tävlingen och idrottarna, sedan för cykling – och nu är jag helt fast i sporten.

Nu måste jag sluta, en cykeltur väntar. Vi ses!