Alvar går på förskola 4 dagar i veckan (eller ofta färre) och på tisdagar är han alltid hemma. Det är vår dag. Jag har lärt känna mig själv som mamma och vad som fungerar bäst för oss. Det handlar inte om att vara bra eller dålig mamma, men hur jag ska göra för att det ska flyta på och ingen ska behöva bli ledsen/frustrerad. Varje tisdag har vi ett tema, en aktivitet som vi bygger dagen kring. Om vi bara hänger hemma så brukar jag till slut få en slags explosion i huvudet. Pojkarna stökar friskt (Alvar paltar numera även mycket med vatten och hämtar själv vatten i diverse byttor och tar till olika rum. Inte så himla praktiskt när byttorna ofta glöms där de är och en viss lillebror sedan får syn på dem. Resten kan ni lista ut.) och jag ser hur jag borde plocka och städa (men oftast inte orkar ändå -> skapar frustration), utbildningspärmarna gör sig påminda, mat ska fixas osv osv. Det blir enklast om vi åker någonstans, har det spännande och helst låter någon annan laga maten åt oss dvs äter ute.

Ibland åker vi till Gamla Stan och Finska Kyrkans öppna förskola där vi både sjunger, leker och äter. Skogen har varit väldigt poppis också. Idag var vi på Polismuseét och lekte även i lekparken utanför samt åt och fikade ute på restaurang. En heldag med två glada pojkar som tycker att allt som vi gör är spännande. Åka tunnelbana eller buss, kolla på en byggarbetsplats- för att inte tala om att få köra en polisbil själv.

Det är en ynnest att få dessa dagar tillsammans. Inget jag någonsin skulle ta för givet. När jag börjar jobba igen så vill jag antingen inte jobba heltid eller också lägga in enstaka föräldraledighetsdagar lite här och var för att kunna spendera vanliga vardagar med mina två små. Allt annat skulle jag ångra senare när barnen är stora.

 

20131001-221053.jpg

Vacker höst och glada barn gör en bra dag.

Author

5 Comments

 1. Låter jättebra! Håller med om att det blir mycket frustration när man bara är hemma. Ska se till att besöka polismuseet.
  Kram

 2. Å vad mysigt! Vi brukade också ha utflyktsdagar någon vardag i veckan när jag var hemma mammaledig med lillasyster. Måste nog ta en dag ledigt och göra en utflykt med barnen nu innan det blir gråmulna dagar igen. Tack för påminnelsen 🙂

 3. Låter som en bra prioritering. Här är det mest jag som stökar om dagarna… den lilla kan inte beskyllas ännu 🙂

 4. Jag har valt att en höst och en vår jobba deltid (=vara vårdledig på deltid). Här i Finland får man en liten ersättning (typ 800 kr?) per månad, så det är absolut ingen motivationsfaktor. Men eftersom jag vet att också föräldrar med mindre inkomster klarar av det ekonomiskt, så varför skulle inte vi? Nu i höst har det varit pappans tur att jobba deltid = en dag per vecka hemma med barnen, och jag har jobbat heltid. Det är något jag absolut inte kommer att ångra. Även om jag ogillar chefens (verkliga) attityd. Typ, löneförhöjning eller andra förmåner kan komma ifråga sen när jag jobbar 100 % igen (?!).

  Vi har oftat åkt till en närliggande stad, med mycket finare lekparker, simhall, gått på café, ”öppna dagisparker” etc. på våra lediga vardagar. Barnen skulle helst vara ännu lite mer hemma från dagis, har jag märkt. Kanske kommer jag i framtiden att ångra att de inte hade ännu färre dagar på dagis..?

  Sen så har jag också alltid försökt prioritera välmående och träning framför aktiviteter som typ städning. Nu, med lite fysiska problem kan jag kanske tänka mig att prioritera lite annorlunda (lämna tävlingsidrotten, och oftare slappa med barnen utan exakta planer), men utan att glömma stärka mina svagheter i kroppen. 🙂

  Men jag förstår precis hur du tänker, ville jag säga alltså! Ursäkta lite lång kommentar…

 5. Smart prioritering.

  Har också tänkt att vara hemma en vardag i veckan när jag börjar jobba. Skulle aldrig kunna tänka mig att jag skulle känns så innan jag fick barn men är tacksam att jag fattade hur viktigt det är innan det är för sent. (Den ena är 2 år och den andra 6 mån) Men, note to self. Jag får inte använda den här dagen till en laga mat och städ dag. Måste påminna mig om det när det blir dags. 🙂

Write A Comment