För 11 dagar sedan hoppade jag på en runstreak. Jag behövde göra något kul för bara mig själv och satsningen skulle vara realistisk tidsmässigt dvs passa mig som mest ägnar mina kvällar åt att skjutsa barn till hockey, fotboll, tennis, innebandy och scouterna. Som polisfru (3-skift) är det vissa veckor jag som får ta tutti och då finns det inget som heter fritid.

Vad är då en runstreak? Jo, du springer minst en amerikansk mile (1609 meter) varje dag. Farten spelar ingen roll och du får springa längre, men distansen ska minst vara en amerikans mile. Joggar man den så tar det runt 10 minuter. Görbart även en stressig dag med andra ord. Pausar du en dag så är det bara att börja från början…

Men hur smart är det egentligen? Finns det inte en stor skaderisk? Nja. Det kan det finnas om du är nybörjare. Jag skulle inte rekommendera att börja med en runstreak direkt utan du måste börja med att springa regelbundet. (Eller så har du dina egna regler och promenerar vartannat pass innan du hoppar på det riktiga. Också ett alternativ.) Nyckeln är att verkligen springa kort. Och att våga ta det jättelugnt åtminstone vissa av passen. Och så ska man hemskt gärna styrketräna och då rekommenderar jag främst tung styrka för benen och att jobba mycket med magstödet (tänk korsetten), aktivering av rumpan och höftstabilitet.

Personligen så springer jag som regel inte längre pass än 3,5-4 km just nu och det för att inte slita ut mig. Utöver löpningen så tränar jag varierat och promenerar mycket. Jag kör cykel, cirkelträning och minst ett pass tung styrka för benen varje vecka. Ibland får runstreaken utgöra uppvärmningen för mitt styrkepass, ibland springer jag sista sträckan av min promenad. Eller så blir det ett eget pass och t.ex en välbehövlig på från skärmen under en arbetsdag. På 20 minuter har jag både sprungit 1,61 km och duschat. Jag är alltid ombytt för löpning och för att ytterligare minska skaderisken så tar jag aldrig samma löparskor två dagar i rad och väljer de skor som är ordentligt dämpade.

Runstreak är inte för alla (att göra 15 min yoga eller promenera minst en halvtimme om dagen kan vara minst lika bra idé för någon annan), men eftersom jag alltid har sprungit så har min kropp inte känts sliten under de 11 dagar jag nu kört. Jag längtar alltid (eller iallafall oftast) efter nästa pass och känner en stor motivation. Och just motivation är något jag tidigare hade saknat, så utmaningen funkar klockrent för mig.

Author

2 Comments

  1. Inspirerande! Jag kommer att köra med varannan dag prommis, passar min nivå bättre.

  2. Härligt att göra något för sig själv! Det är inte alltid man sätter sig själv i fokus utan fokuserar på alla andras välmående och behov.

    Kram!

Write A Comment