Det är nästan lite lustigt hur det blivit rumpfokus denna höst bland mina PT-klienter och det fascinerande är att varenda en av klienterna har olika mål/ besvär att lindra, men ändå är rumpträningen (ofta ihop med coreträning) lösningen på de varierande problemen.

 

Listan över varför rumpträning är viktigt kan göras lång, men här är några punkter tagna ut min verklighet precis här och nu. Klienterna jag jobbar med har mycket varierande ålder, träningsstatus och är av båda könen.

– En stark rumpa kan avlasta ryggen i både vardagliga sysslor och tyngre lyft och fungerar således som förebyggande träning (eller rehab!) för att undvika ont i ländryggen. OBS! Stöter på detta väldigt ofta.

– Olika starka sidor på rumpmusklerna (det finns 3 olika muskler i rumpan och omjämnheten kan finnas i någon eller alla dessa muskler) leder till snedhet som kan orsaka alla möjliga problem såsom ont i fötterna för att man belastar ena sidan mer. Det finns många sporter som förvärrar obalansen (tex tennis, golf) och då är det ännu viktigare att hitta symmetri med hjälp av styrketräning.

– En graviditet kan göra att sätesmusklerna ”kopplas ur” och inaktiva rumpmuskler leder till både dålig hållning, eventuell ryggsmärta och tex oekonomiskt löpsteg. Att sitta mycket har förresten samma negativa effekt.

– Generellt gör en stark rumpa dig till en bättre löpare. Har du en effektiv frånskjut (stark gluteus maximus, den största sätesmuskeln) så blir du bl.a mer explosiv i backe (backträning är också bra rumpträning!) och starka och jämnstarka gluteus medius håller både din höft och knäna mer stabila och är en förutsättning för en ekonomisk löpteknik samt förebygger skador*. Kom dock ihåg att även rörlighet spelar in och att du även behöver träna den biten (+ träna balans och koordination).

 

Att lära sig att aktivera rumpan är ett bra/viktigt första steg i rumpträning. Jag rekommenderar ofta minibands och många repetitioner för att hitta kontakten. Lovar att återkomma med lite övningstips inom kort!

* Detta skrev jag på bloggen 2015: De två största rumpmusklerna (M. Gluteus maximus och M. Gluteus medius) bildar tillsammans den s.k. nedre kontrollzonen vars uppgift är, tillsammans med core, att stabilisera bäckenet. Den nedre kontrollzonen ser till att vikten fördelar sig jämnt när vi går och hjälper till i att kontrollera förhållanden mellan höft/bäcken, knä och fot. Om t.ex knäet faller in vid knäböj eller utfallssteg så är orsaken ofta svaga rumpmuskler.

Author

Write A Comment