Den här veckan har varit tuff för både mig och min man och för att helt enkelt orka med logistiken och de supertidiga morgnarna kombinerat med vissa långa kvällar så har vi helt enkelt lagt oss mellan 21 och 22  (han närmare 21 och jag närmare 22- stackars han har fått stiga upp vid 5). Ibland håller jag/vi på att stretcha ut det och tumma på sömntimmarna (det är ju så tråkigt att förkorta kvällen!), men efter några dagar sitter man där och stirrar på väggen. Så visst, jättetrist men nödvändigt ibland. Kompromissa inte med din sömn.

Anlitar du mig som PT och råkar dessutom nämna att du a) lider av stress b) vill gå ner i vikt, så kan du vara säker på att jag tar upp detta med sömn med dig.  Det finns så mycket som inte funkar utan tillräcklig sömn, så det är helt enkelt dumt att inte prioritera sömnen. Träningen kommer sen. Eller kosten före den om du vill gå ner i vikt.

Varför ska vi prioritera sömnen?

  • Gör dig mer stresstålig (kroppen producerar mindre stresshormoner under sömnen)
  • Hormonbalansen återställs och viktiga hormoner bildas (påverkar din viktnedgång positivt) (För barnen är det viktigt med sömn pga tillväxthormornerna, de bildas under sömnen)
  • Hjärnan får en chans att återhämta sig och nya minnen lagras. Obs! Mindfulness/meditation kan också ge dig denna effekt!
  • Du återhämtar dig från träning då musklerna slappnar av
  • Pulsen går ner och blodtrycket sjunker
  • Immunförsvaret förstärks
  • Risken för bl.a. depression och utbrändhet minskar

Listan kan göras ännu längre, men kortfattat kan man konstatera att sömnen är kroppens egna anabola, något som bygger upp kroppen och hjärnan.

Komplettera med näringsrik kost och grunden är lagd och du kan addera träning och rörelse och må som en prinsessa/prins. Det tänker jag göra i helgen! Trevlig helg!

Bilderna: Tält, The Steam Hotel och vår segelbåt. Alla väldigt trevliga platser att sova på.

 

Author

Write A Comment