Vi har tur som har barnen i en förskola där de gör mycket utflykter, har ”vandringsdagar” och har promenerat upp till 6 km under en och samma förmiddag. Barnen älskar skogen och pratar mycket om picknick i skogen och andra äventyr att göra tillsammans med familjen.

I veckan skrev jag ut lite kartor på leder på Värmdö där vi bor. Först ut kommer att vara Ösbyrundan som är 4,5 km långt naturskönt promenadspår runt Ösby träsk i Gustavsberg. På vägen ligger även en förhistorisk grav, något som barnen tycker är mycket spännande. Om du är nyfiken på lederna på Värmdö så finns en mycket bra sammanställning på kommunens hemsida. Vi kommer även att göra riktiga vandringar med övernattning i tält, men just nu är detta lagom då Ivar inte ens fyllt 4 ännu.

Det som är viktigt när man vandrar med barn är att hålla många pauser och ha med något gott och närande att äta. Vi kommer t.ex att planera in 2 matpauser och räkna med minst en halv dag för dessa 4,5 km. Barnen får gärna vara delaktiga från början: kika på kartan och planera maten. Vi låter dem själva packa ryggsäcken, vilket de tycker är kul. Delaktighet är viktigt, helt enkelt. Kläder som håller för vind och vatten och är lätta är lika viktigt, samt lätta, välbeprövade skor (aldrig helt nya skor).

IMG_4089

 

Jag är själv en gammal scout och vi har tältat med familjen när jag var liten. Det är just tältandet på öar som är ett av mina bästa barndomsnöje. Där ser man att det som fastnar oftast inte är det som är ”exklusivt” och kostar pengar. Nej, naturen gör avtryck, det är en sak som är säker.

 

 Jag har nya skor som jag går in i just nu. Visserligen egentligen för lite längre vandringar än dessa med barnen. Många dagsturer i lite raskare takt, med bara lite packning blir det i sommar. Då är dessa speedhikingskor från Merrell, Capra Bolt, suveräna. Jag gillar att de är mycket lättare än mina tunga vandringskängor samt att de har bra studs. Det skulle nog gå att springa i dem korta sträckor också!

 

IMG_5695 IMG_5697För barnen har vi under flera år använt Isbjörn of Swedens lättaste regnjacka, Light Weight Rain Jacket. Den har i vår kommit i en ny modell som ser ut så här. Modellen för Jr som syns till höger i översta bilden är lite mer sparsmakad med färre tryck osv. Denna jacka väger ingenting och tar ingen plats i barnens egna ryggsäckar. Helt vattentät och även fantastisk på förskolan.

Author

Write A Comment