Vi är otroligt nöjda med vår resa till Zillertal (”Zillerdalen”) i Österrike och nu kvarstår det för mig att försöka berätta hur det var och hur allting fungerade med barnen. Vi köpte resan själva, men aktiviteterna gjorde vi i samarbete med Zillertal.at. Dock kan man inte rå över naturen, och rafting & canoying som var planerade blev inte av pga för låga vattennivåer och då vandrade vi istället och fick ändå en helt fantastisk dag!

De frågor jag fått på Instagram besvarar jag i dessa blogginlägg (som kommer att vara 2 till efter detta).

Zillertal är ett område med flera små, mysiga byar. Det går både tåg och bussar som man kan använda fritt om man köpt en s.k. Activecard. Vi åkte även en hel del taxi och efterhand kan vi konstatera att en hyrbil inte hade varit så tokigt. Då hade vi kunnat köra själva från München flygplats dit vi flög och därifrån det är ca 1,5 h till Zillertal. Vi bodde i Fügen (på Alpina Zillertal som jag berättar mer om i ett eget inlägg) och till Mayrhofen tog det ca 30 minuter med taxi. Väl i Mayrhofen promenerade vi genom den otroligt pittoreska byn och tog sedan linbanan upp till Ahorn. Så mysigt att se dalen från linbanan- en upplevelse i sig! En t.o.r linbanetur per dag ingår förresten också när man köpt Activecard.

Väl uppe beundrade vi vyerna, kollade noga på bergstopparna med teleskop, gick bland kossorna och barnen lekte i en sjö som hade många roliga saker att leka med. Humöret var på topp hos hela familjen och där och då utmanade pappan i familjen barnen i att bestiga en mycket brant topp som generellt inte är en led för barn. ”JA!” skrek dem i kör och off we went!

Ishockeyn har sannerligen gjort sitt och konditionen hos killarna är det inget fel på! Glad över lager-på-lager klädseln (återkommer till detta längre ner) åkte jacka efter jacka av och stora delas sprang de små upp! Inte så små längre, 7 respektive 9 fyller de ju nu. Det är underbart hur vi nu kan vandra ”på riktigt tillsammans”! Det är nu alla timmar jag tagit dem till skogen och gått med dem betalar sig. Vi började ju med det när de var noll år.

Och ack så vackert hela tiden! Jag måste säga att jag gillar Alperna allra bäst på sommaren/hösten. Har spenderat många semestrar i Alperna och det är verkligen vandringarna jag minns!

Svettiga och andfådda, men ändå fulla av energi av allt det vackra och roliga kom vi upp till korset på toppen Filzenkogel till slut. Barnen fick beröm och hejarop av andra vandrare (bara vuxna) längs vägen och jag kände mig så lycklig av att se deras lycka. Det är exakt så här jag vill spendera tid med familjen! På toppen kunde man få en stämpel på handen (stoltheten hos barnen!) och i gästboken skrev vi ”Greetings from Ingarö, Sweden”. Utför sprang barnen utan att stanna en enda gång.

Väl nere vid linbanan (alltså fortfarande uppe i berget) åt vi en fantastisk lunch med utsikt på Kunstraum Am Ahorn (kolla länken om du vill se hur fint det var) och till efterrätt blev det givetvis nationalrätten Kaiserscmarrn. En väldigt lyckad aktiv familjedag!

För att besvara frågorna jag fått på Instagram om barnens klädsel när vi semestrar i berg och besöker glaciär mm (det besöket kommer i ett eget inlägg) så kör vi ull underst på överkroppen och sedan en tunnare fleece samt regntät skaljacka. Som ytterligare lager hade vi även med oss lättviktsdunjackor (med Primaloft resp. QuadFusio Mimic istället för dun). På benen hade barnen vandringsbyxor och vid behov vattentäta skalbyxor över. Underställsbyxor i ull vid behov.

Deras fötter ha nu vuxit såpass att hela familjen kan använda GoCocos fenomenala vandringsstrumpor/ ullstrumpor (som jag och mannen använt i flera år). Pga ullens egenskaper behöver man inte nödvändigtvis byta strumpor varje dag (luktfria i några dagar eftersom bakterierna inte överlever lika bra. Samma gäller underställströjorna, vi packade lätt.) och så värmer ull även när plagget är blött. På fötterna hade barnen riktiga vandringsskor från Merrell som vi gått in ordentligt hemma under en längre tid.

Vi använder Pierre Robert på underställskläderna vid outdoor-aktiviteter, Isbjörns robusta skalbyxor (de har barnen använt sedan de var ett år) samt skaljackor och lättviktsjackor från Isbjörn och Haglöfs. Det lönar sig alltid att satsa på bra outdoor-kläder då barnen då kan känna dig lätta, smidiga, torra och lagom varma.

Generellt kan man säga att vi klär barnen på exakt samma sätt som vi klär oss själva. Jag använder själv också Haglöfs (med undantag för Houdini på fleece) och kan faktiskt också ha Isbjörns vandringsbyxa för barn i den största storleken.

Author

4 Comments

  1. Marianne S Reply

    Tusen tack för att du tog dig tid att förklara ordentligt. Vi åker till Alperna (också Österrike) nästa helg och då kanske jag även lyckas packa rätt för barnen 😉 😉

  2. Åh, då härligt det låter! Det verkar vara ett riktigt drömställe!

Write A Comment