Här kommer ett önskeinlägg och det handlar om barn och vandring och vad man ska tänka på och hur man ska planera. Jag skriver i punktform för enkelhetens skull. Smidigt att spara ner och bocka av när ni ska vandra nästa gång. Jag ska erkänna att 70% av allt jag lärt mig är genom egna misstag. Här kombinerar jag egna minnen från barndomen (vandrat med scouterna från ca 12 år, turer med en övernattning. Min första långvandring, 3 nätter och kuperat, gjorde jag som 15-åring i finska Lappland).

En kväll i skärgården

– Börja enkelt och öva på att vandra. Gå dagsturer, testa att bära en tung rygga, inkludera lite backar och skog. Detta kan du göra från att barnet är 3 år.

– Kom ihåg fika! Det går åt massor! Jag gör alltid en blandning med nötter, russin och choklad som sonen kan ha i ryggsäckens bältficka för smidig access. Locka med fikapaus när barnet är trött: ”200 steg till och sedan fikar vi”. Energilöst barn = gnälligt barn. Gäller även föräldrar.

– Inkludera och engagera barnet redan i planeringsstadiet. Prata om rutt, visa bilder. Packa ihop. Gör meny tillsammans. Min son tycker att frystorkad mat är häftigt och väldigt gott, så vi brukar åka till Naturkompaniet tillsammans och köpa några portioner mat. Det är också kul att titta på och handla utrustning tillsammans.

Fotat i kompakt mörker.

– Skor är det viktigaste! Sköna skor som har utrymme framtill. Barnet måste absolut inte ha vabdringsbyxor (träningsbyxor eller shorts funkar lika bra), men skor ska vara bra. Går du på stig hela tiden och barnet inte bär tungt (runt 10kg börjar bli riktigt tungt hos barn) så funkar bra löparskor. Vi har dock satsat på vattenavvisande, fotriktiga, stabila vandringsskor som också kan användas i skolan under den svala, blöta perioden. Strumpor i ull. Byt till rena strumpor dag 2!

– Gardera med möjligheten att bryta och åka hem dvs börja inte med en tur i vildmarken. Finns det en väg i närheten så går det (oftast, beroende på var du är) att få tag i en taxi. Börja med fördel i närmiljö om det går.

– Vandrings- och campingprylar är dyrt. Innan du investerar stort så låna, var kreativ (vi använder tröjor/dunjackor som kuddar tex), köp second hand. Ofta måste man ha gått en tur innan man vet vad man behöver. Vi köpte t.ex bara ett nytt liggunderlag inför förra turen som sonen fick ha. (Alltid det bästa till barnen! De är gladare om de får ha det bekvämt. ) Jag sov på ett lite tunnare liggunderlag. Nu vet vi dock att det nya var toppenbra och kan så småningom köpa ett till. Decathlon har bra grejer till campingköket för inga pengar alls! Men köp för guds skull en riktig Trangia (stormkök) med gasbrännare! Värt varje krona och ack så smidigt och KUL.

– En hel packlista får komma en annan gång, men här är några viktigheter. Tändstickor i plastpåse, myggmedel, powerbank, ficklampa och/eller pannlampa (en per person), en varm skön (men lätt) jacka till kvällen (lättviktsdunjacka), skalkläder som agerar som regn/vind/värmande kläder (Isbjörn och Haglöfs kör vi för barnen. Används både i skolan och på allehanda äventyr).

Han brukar ha 12-13 kg vid start. Vi äter och dricker ner vikten, men tungt är det och brukar börja kännas rejält för honom runt milen. 17 km är den längsta distansen vi gått på en dag, men oftast blir det 11-13 km. Börja lagom!

Author

Write A Comment