Även om detta inlägg är skrivet i samarbete med Merrell så är tipsen 100% allmängiltiga och inlägget kanske något som du kan spara som favorit om du planerar att köpa nya vandringsskor.

 

Jag intervjuade Merrells Claes Lövenfors för att ta reda på hur man egentligen ska tänka när man köper skor för vandring.

  1. Ska man alltid prova ut en vandringssko eller kan man beställa det över nätet?

Det är alltid en fördel att prova ut skor och kängor i en välsorterad butik. Man får möjlighet att prova olika modeller och en duktig säljare i butik kan rekommendera rätt modell för det produkten skall användas till. Har man någon favorit modell så går det naturligtvis bra att beställa på nätet men tänk på att beställa större storlek på känga än vad man har på skor.

 

  1. Jag brukar använda 2 par strumpor i mina vandringsskor så att de liksom glider lite mot varandra så att jag aldrig får skavsår. Har fungerat för mig. Är det ett knep som ni också skriver under (kräver ju eventuellt en halv storlek större sko)?

Finns flera fördelar med att ha dubbla strumpor där en är som du frågar att få innerstrumpan att glida mot ytterstrumpan istället för mot foten med skavsår som följd. Är också bra om man är frusen då det blir ett extra luftlager som skapar värme. Får man inte plats med det så är det värt att satsa på en tjockare ullstrumpa. Bra strumpor är en väl värd investering som varar länge.

 

  1. Hur ska man tänka med storlek jämfört med t.ex löparskor? Tänker på svullna fötter under långa dagar samt utförsbackar där tårna trycks framåt. Ska man tänka olika här om man bara tänker vandra i berg resp plant underlag?

Bra fråga! Precis som du frågar så sväller fötterna över tid, man glider framåt i kängan när man går nerför så det är viktigt att ha utrymme för tårna. Jag rekommenderar 12-15mm i utrymme så att inte kängan klämmer och tar bort tjusningen med vandring. Viktigast är att kängan sitter runt häl och vrist så att det inte chippar! Tycker att man kan tänka på samma sätt oavsett berg eller plant gällande storleken.

 

  1. Höga eller låga skor dvs med skaft eller utan- hur resonerar man egentligen här? Finns det olika skolor här när det gäller att stötta upp fotleden alternativt jobba upp styrkan i den?

Detta är ju väldigt individuellt utifrån de egna fysiska förutsättningarna. En enkel måttstock man kan använda är hur mycket man skall bära och i vilken terräng man skall röra sig i. Tung packning oavsett terräng = rejäl känga med riktigt stabil sula, lättare vandring i kuperad terräng med lätt packning = smidig och lätt känga med flex i sulan så att foten kan följa underlaget (är man stark i fotlederna går det med en kraftigare hiking-sko), lätt och snabb vandring i lätt terräng med lätt packning = sko som omsluter foten bra och följer dess rörelse.

 

  1. Bred/smal fot. Något speciellt att tänka på här?

Oavsett hur foten ser ut är det viktigt att det inte klämmer någonstans samt att hälen sitter fast och inte chippar. Jag tycker att man skall säga till säljaren vilken fottyp man har så att de får jobba lite med att ta fram rätt modellerJ Tänk på att passform och känsla är mycket viktigare än utseendet! Målet med inköpet är ju att man skall ha en sko eller känga som ger upplevelser att minnas och inte mardrömmar! Stort lycka till och kom ihåg att njuta av vår fantastiska natur.

 

Själv varvar jag mellan två olika vandringsskor året runt (förutom när det är rejält med minusgrader, då har jag något vadderat på fötterna istället). Den ena (till vänster i bilden) heter MOAB FST Goretex och är en riktigt stabil, vattentät sko som andas bra och som är helt perfekt i novembervädret. Bilden beskriver ju vädret på köpet också. Min man använder också MOAB både i arbetet (polis) och på fritiden. MOAB finns även med skaft. Den andra vandringsskon jag använder är Capra Bolt Mid Goretex och denna sko är något lättare och har rejält med studs i sig. Såpass att det faktiskt går att springa i terräng i dessa skor om man vill det. Mycket bra dämpning med andra ord och lite gå-på-moln-känsla. Capra använder även mina barn när vi går långt och ja, de springer också mycket i dem.

 

I helgen lyfter jag mot Helsingfors och ska vandra med vänner i ett närliggande naturreservat. Övernattningarna blir på hotell dock, med tillhörande skumpa och annan mat än den man tillagar på stormkök! Balans är bra!

Author

Write A Comment