Jag har haft och har både gravida och nyförlösta klienter och älskar (!) att jobba med denna klientgrupp. Nästan inget motiverar mig mer än att skapa starka mammor. Det är en sådan enorm skillnad på ork och energinivå i vardagen när en mamma börjar träna regelbundet.

Denna helg har jag suttit totalt 17 timmar i skolbänken och fräschat upp mina kunskaper inom träning och graviditet hos Sports Club Education som håller i en utbildning vid samma namn. Läraren för kursen är Maria Wigbrant som är en av de främsta experterna i ämnet. Hon är barnmorska och har även jobbat med träning i över 30 år. Vi som gått utbildningen har nu mer kunskap i ämnet än vad det ingår i barnmorskeexamen i Sverige (gäller rena träningsbiten). Barnmorskorna slussar förhoppningsvis sina patienter (eller säger man klienter?) till oss PTs vid behov.

Under dessa två dagar har vi haft både teori, praktik med case och diskussioner. Just praktiken gör att kunskapen fastnar bättre och vi kunde också få bekräftat att vi jobbat med rätt saker tidigare. 


Generellt kan man säga att du som är gravid kan träna som vanligt fram till vecka 20, men detta är generella råd och givetvis kan tex illamående spela in och påverka din träning. Själv har jag haft några veckors träningspaus i början av båda mina graviditeter just pga kraftigt illamående. Många gravida slutar träna tidigt eftersom de inte vet vad som är ok/säkert att göra. Är du frisk och har en normal graviditet så kan du träna ända fram till förlossningen. Kontakta en PT för att få hjälp med anpassad träning för just dig.

Author

Write A Comment