Den som brukar träna på gym eller jobbar med träning har förmodligen inte missat att ett nytt år nyligen började. Jag har själv jobbat många fler PT-timmar i januari än vad jag brukar. Så är det varje år. Men nu börjar det klinga av. Motivationen tryter. Löftena glöms bort. Plötsligt finns inte tiden. För ja, det går alltid att trycka in saker med tvång under ett par-tre veckor, men sedan brister det om planeringen inte är hållbar på riktigt. Ofta räcker det med en första förkylning efter starten och det blir svår att ta tag i träningen igen när man blivit frisk. Varför är det så svårt?

Idag pratade jag just kring detta ämne med en PT-klient. Jobbar du mycket och ”borde” träna så måste du börja lösa problemet någon annanstans än vid själva träningen. Att trycka in 3 pass i veckan i ett redan fyllt schema är inte hållbart. Du gör det en stund och faller sedan tillbaka till det gamla. Börja med att skapa förutsättningar för din träning. Sover du redan för lite så är morgonträning som innebär uppstigning tidigare än vanligt absolut inte just din lösning. Kan du prioritera ner en syssla (såsom mobilsurf!) på kvällen och lägga dig tidigare? Ja, då börjar du i rätt ända! Kan du blocka en lunchtimme i din kalender så att den inte bokas upp för möten? Ja, ta en lunchpromenad som både rensar dina tankar och ger din kropp välbehövlig vardagsmotion. Får du inte ner dina stressnivåer? Peta då inte in ett intervallpass (som också innebär stress för kroppen) utan ta dig ut i naturen när du får (=prioriterar så att du får) en stund över. Generellt så kan du oftast inte bara lägga till. Du måste först plocka bort något för att sedan lägga till träning. Det låter himla lätt, men är verkligen inte det för de flesta. Anlita en PT och planera tillsammans om det känns svårt. Du behöver se över hela ditt liv och inte bara rörelse/kost.

Jag har själv hittat min balans även om jag vissa perioder lever lite på gränsen. Mina två stöttepelare är tid i naturen (både ensam och med familjen) samt sömn. Ibland lägger jag mig samtidigt med barnen en vardagkväll. Det gör en stor skillnad. Faktiskt mycket större skillnad än t.ex bra kost. Jag har lärt mig om mig själv att jag faktiskt kan slarva lite med kosten (oftast innebär det lite för mycket socker dagligen), men slarvar jag med sömnen så spricker allt. Kommer jag inte ut till skogen och havet så tar stressen lättare över mitt liv. Bilden är från i söndags. En stund vi havet med hela familjen därefter vi gick in till närliggande restaurang och fikade. Och ja, fika = socker, men det är också bra botemedel mot höga stressnivåer. Som sagt, det gäller att hitta det som funkar för just dig.

Author

Write A Comment