Låt oss prata om smart klädshopping, smart som i att det inte ens alltid behöver vara shopping i dess riktiga bemärkelse. Miljö- och plånboksvänligt. Jag har tidigare varit tjejen med en stor garderob där även väldigt mycket oanvända kläder bodde. Fest på lördag betydde en shoppingrunda på lördagsförmiddag osv. Även barnen har ägt alldeles för mycket kläder, men numera har de rimliga mängder av riktigt bra saker istället. Jag körde faktiskt ca 6 månader köpstopp för dem förra året och insåg då att det visst inte behövdes handla strumpor, t-shirtar, kalsonger och sånt för jämnan. Vi har ju faktiskt en tvättmaskin! Med hjälp av konmari-metoden så har jag rensat något enormt hemma hos oss. Plötsligt fick både mina och barnens kläder plats i vår klädkammare och 3 rader Elfa-trådbackar blev överflödiga OCH vi saknade inga plagg jag hade skänkt bort, inte något. Senare började jag bygga en kapselgarderob dvs en avskalad garderob av välvalda plagg som matchar varandra. Inköp görs medvetet och med en grundtanke att det ska hålla länge.

Så här tänker jag om klädshopping:

 1. Var kritisk. Behöver jag något nytt egentligen eller vill jag bara få en kick? Ujuj, vad jag köpt mig kickar tidigare. Numera tänker jag annorlunda även om det händer att jag kan ”trilla dit”. För visst kan jag fortfarande bli kär i en klänning eller en väska. Men jag har i det stora hela lärt mig att bli kritisk
 2. Fynda i din egen garderob. Ju oftare du rensar, städar och går igenom det du har, desto bättre koll har du på vad du faktiskt äger och desto mer användbara plagg kan du hitta i din egen garderob. Vi tror att vi kommer ihåg, men ack så lätt det är att glömma bort vad man faktiskt redan äger. Konmari är guld här! Och ja, det du inte gillar ska någon annan få ha glädje av. Sälj om du orkar/hinner, annars skänk bort.
 3. Köp begagnat. Jag älskar loppisar, men har tyvärr inte tid att besöka några så ofta. På sommaren är min lyx att flanera runt på Siggesta Gårds backluckeloppis. Jag har redan hunnit vara där ett par gånger i år och fyndade den röda klänningen i bilden för en tjuga samt ett par riktigt bra fotbollsskor för Alvar för en 50-lapp. Till barnens tvillingkusiner hittade jag 4 par vinterskor som jag inte ens betalade 200 kr för, sammanlagt! Det gäller att ha lite tur, men det tycker jag att jag alltid har när jag tar mig till Siggesta på sommaren. Tradera & Blocket är givetvis bra alternativ för den som pallar det (jag tillhör tyvärr inte längre dem. Har köpt och sålt på Tradera tidigare, men upplever inte att jag har tid för det längre. Att posta grejer känns ibland övermäktigt i min vardag.)
 4. Byt kläder med/ ge bort till vänner. Bytardagar är en bra idé som jag själv ännu inte testat. Däremot har jag 2 numera stora guddöttrar som kan ärva både kläder, skor och väskor från mig. Jag ger hellre bort till någon jag tycker om än säljer för en 50-lapp. Då får mina kläder ett nytt liv och förhoppningsvis bidrar jag till lite mindre shopping hos de jag ger kläderna till.
 5. Köp saker med bra kvalitet och ha koll på miljömärkning/företagets miljöpolicy. Ni vet vid det här laget att vi tex använder Isbjörn of Sweden väldigt mycket, ett företag med starkt miljötänk. Vi har både fått vara testfamilj + varit vanliga kunder under flera år och främst skaffar jag nya plagg till storebror som lillebror sedan kan ärva. Plaggen håller för flera barn. Deras miljöprofil kan du läsa om här. Ett annat märke med slitstarka och snygga kläder är Ebbe Kids som vi har använt mycket under åren och där lillebror också mest ärver inom familjen. Ebbe har mycket ekoplagg och om deras miljö- och hållbarhetsarbete kan du läsa här. Även stora kedjor säljer en del ekologiskt numer och kan ofta ha hållbara linjer eller plagg gjorda av återvunnet material. Här gäller det dock ha lite noggrannare koll. Ett exempel: Mina skönaste jeans är svanenmärkta och kommer från Cubus. De fick jag upp ögonen för genom detta pressmeddelande på svanen.se. Svanenmärkta kläder innebär:
  • Trygga arbetsförhållanden för de som tillverkar plaggen
  • Tuffa krav på kemikalier
  • God kvalitet och färghållbarhet på kläderna
  • Viss andel ekologisk bomull

Översta bilden: Shorts i slittåligt tyg från Ebbe och fotbollsskor från loppis. Mitten: Våra mest använda byxor på förskolan, Trapperbyxa från Isbjörn. Detta par i nyhetsfärgen Ice har vi fått, men lillebror har även ett par ärvda som fortfarande är som nya. Bättre bild på Ebbe-shortsen. Nederst: Min loppisklänning och de svanenmärkta Cubus-jeansen. 


Jag tänker senare att återkomma om hur jag tänker med materialval och design kring träningskläder för att där slippa förnya mig mer än vad jag måste som instruktör/PT (som faktiskt ibland måste sticka ut med något färgglatt eller något nytt från det företaget jag representerar just då) (Och ja, jag erkänner att jag har alldeles för mycket träningskläder. Absolut inte mitt renaste samvete det där.)

Author

Write A Comment