Det är inte första gången jag skriver om detta ämne, men med jämna mellanrum får jag anledning att påminna både mig själv och mina PT-kunder/läsare. Vill du bli bra på något/ stark i en övning så måste du träna just det. Du ska utföra övningen korrekt och satsa på kvalitet och låta musklerna vila ordentligt efter ett genomfört pass. Utmana dig själv ordentligt regelbundet, men gör det inte för ofta. Lär dig vilka assisterande övningar du kan göra för att stödja utvecklingen i din huvudövning.

Jag skriver inlägget med styrketräning i åtanke i första hand, men återhämtning och kvalitet gäller lika mycket för konditionsträning även om bygga volym också är väldigt viktigt vid längre lopp. Att nöta med stora träningsvolymer dvs göra många set ofta är däremot sällan vägen till framgång om du t.ex vill bli stark i pullups eller marklyft. Gör hellre några tunga set 2 gånger i veckan efter en bra uppvärmning och krydda med några assisterande övningar såsom t.ex svingar och good mornings för marklyft och armgång och rodd i ringar för chins/pullups. Du är förmodligen klar på en halvtimme på ett pass, men kan få mätbara resultat bara du fortsätter att jobba tungt vecka efter vecka. Ha en plan helt enkelt och håll dig till den. Du behöver däremot inte bo på gymet!

En annan sak som jag ofta ser sätta käppar i hjulet hos mina klienter är bristen på återhämtning samt stress. Det är för vanligt i dagens samhälle att stressa på och tumma på sömntimmarna. Du kan hålla på ett tag, men sedan kommer platån och skadorna och ibland crashen. Stress är inget farligt, men bristen på återhämtning kan ta död på dig. Efter en stressig period behöver du se till att få din återhämtning och då är det oftast bättre att skippa ett träningspass än att stressa ännu mer för att få in den.

Som sagt, kan kännas tjatigt, men varför ser jag då dessa problem hos mina klienter och bekanta om och om igen, år efter år? Kom ihåg att du bara har en kropp. Ge den det den vill ha: träning, återhämtning och bra kost i bra balans. Utan förbud, men med sunt förnuft.

För mig är det återhämtning att skrota runt i trädgården, vattna, klippa och plocka blommor. Jag kan stirra på mina pioner varje dag och se knopparna brista. Bästa tiden på året!

Author

Write A Comment