Jag har alltid förespråkat riktig mat och ätit proteinbars och liknande endast när inget annat funnits tillhands eller när jag varit stressad och då valt att äta en sådan istället för inget alls. När jag fick Alvar för 2 år sedan märkte jag dock snabbt att det var svårt att få i sig mat tillräckligt ofta och tillräckligt mycket. Jag åt visserligen frukost, lunch och middag, men behövde fylla på med energi mellan de större målen. Jag ville dricka smoothies med bra grejer i. Då la jag ner mycket tid på att hitta proteinpulver som inte innehöll något onödigt och framförallt inte sötningsmedel och som gick bra att äta när man var gravid. Hade man bott i USA så hade det varit enklare, men i Sverige var Holistic proteinpulver det enda alternativet, visade det sig (nu behöver ni andra inte googla mer efter att ni hamnat här och läst). Det har gått två år sedan dess och Holistic har kommit att bli ett varumärke som jag litar på när det gäller kosttillskott. Jag inledde ett samarbete med de och fick hem produkter (och fick köpa till åteförsäljarpris) under en period och fortfarande idag brukar jag få testa nyheter lite då och då. Fast mitt mål är inte att äta mer tillskott och jag tackar nej till det min kropp inte behöver, men det finns ju även raw food och annat kul som går under Holistics varumärke. Som det är nu så äter jag D-vitamin (bara under vinterhalvåret) och så åt jag järn när jag var gravid och Lacto Vital (snälla bakterier) efter att jag hade ätit en antibiotikakur (jätteviktigt att återställa bakteriebalansen i tarmarna efter en sådan kur, om du frågar mig!). REDS är också en produkt som både jag och min man äter nästan dagligen, inte minst i förkylningstider. Alla dessa produkter går att äta när man är gravid eller ammar har jag fått försäkrat för mig från en licensierad kostrådgivare. Och även genom att använda sunt förnuft och läsa innehållsförteckningarna så kan man dra den slutsatsen. Själv ammar jag ju nu och kommer förmodligen att göra det ca ett halvår till.

Jag har smakat på smakerna vanilj, choklad och jordgubb av proteinpulvren och gillar vaniljen bäst och jordgubben sämst då jag tycker att den smakar lite konstgjord.  Choklad kan jag ibland ta som en återhämtningsdryck direkt efter ett hårdare pass eller långpass (löpning) och då blandar jag det med mjölk och en tesked O’boy så det blir lite som ett glas mer mättande O’boy av det hela och perfekt med lite snabba kolhydrater också. Vaniljsmaken funkar bäst att göra frukt- och bärsmoothies av och det är den jag använder oftast. (Risprotein har jag också fått smaka och du kan läsa min recension här)

Igår gjorde jag en standardsmoothie till mellanmål, en sådan jag allt som oftast gör: 2 skopor vaniljprotein, 1 påse REDS (den säljs inte i påsar längre utan på burk , men det är nog ett par teskedar eller en matsked i en påse), frysta hallon, en banan, lite kakaokross och några gojibär. Har jag möjlighet att äta riktig mat till mellanmål såsom kokta ägg, grova mackor och keso så gör jag det, men annars är ju en smoothie super!

 

Author

12 Comments

 1. De där REDS verkar faktiskt bra, många skriver bra om dem. Proteinpulvret däremot har jag svårt för, jag tycker verkligen inte det är gott och oavsett hur mycket naturligare det är än andra pulver så kan jag inte få ner det. .)

 2. Tack för tipsen! Har funderat lite på det där med tillskott och mellanmål nu när man behöver det extra mycket men samtidigt är lite försiktig.

 3. Hej och tack för bra blogg och goda råd. Väntar mitt första barn och eftersom jag tränar mkt blev din info ovärderlig i djungeln av proteiner och kosttillskott. Tack!

 4. Hej!
  Jag åt lite proteinpulver förut när jag tränade, men nu som gravid har det inte blivit nåot. Nuförtiden finns det ju dock hundratals ”nyttiga recept” där proteinpulver ingår, och jag tänkte fråga om du vet hur det är med att äta sånt när man är gravid. Ser att du skriver att du letade efter något ”som gick bra att äta när man var gravid”, och funderar på vad som INTE går bra?

  Sen tycker jag även att proteinshakar är fruktansvärt gott och skulle lätt kunna dricka bara sådär, som mellanmål. Ser du det som ”dumt”? Eller gör det varken till eller från?

  Tack på förhand!
  Maria

  • missagda Reply

   Att äta vanligt proteinpulver är säkert inte direkt farligt, men då de innehåller mkt främmande konstgjorda ämnen och sötningsmedel så ville jag inte äta sådant regelbundet. Någon gång då och då är nog inte farligare än att dricka en lightdricka någon gång (inte heller bra egentligen). OBS. Jag är ingen kostexpert och valde att undvika konstgjorda grejer.

 5. Hej Miss Agda! Tack för det goda tipset om proteinpulvret Holistics!
  Jag är 8 veckor gravid och älskar och styrketräna och jogga, min fråga till dig är hur jag kan förhålla mig till träningen nu? Vill ju så gärna fortsätta styrketräna, så att jag inte mister muskelmassan jag har byggt upp! Har du något gott råd?

  Med vänlig hälsning Lina

  • missagda Reply

   Hej
   Om du mår bra så kan du styrketräna graviditeten ut! Mot slutet bör du dock anpassa vissa övningar, tå då hjälp att någon som kan detta (tex en kunnig PT). Jogga kan du också göra så länge det känns bra. Graviditet är ingen sjukdom 🙂

 6. Jag är i v17 och tränar en hel del. Jag tar fitnessgurus proteinpulver ibland efter träning eller som mellanmål. Vad tror du om det? Kan inte hitta något i det som slkulle vara skadligt eller farlig för barnet. Tacksam för svar=)
  //Carola

  • missagda Reply

   Det är nog ingen som skulle rekommendera det eftersom de inte testats tillräckligt vid graviditet (problemet är oftast att ingen skulle vilja vara testperson och riskera barnets hälsa). Generellt så brukar det stå på kosttillskott (ej vitaminer mm, det beror givetvis på) att man inte ska inta det vid graviditet. Jag skulle byta till rent pulver eller ännu bättre :vanlig mat.

 7. nu blev jag genast nyfiken, jag bor nämligen i USA. Var det något speciellt proteinpulver som du hade hittat som var ‘mer ok’ när man är gravid?

Write A Comment