Finns det något tråkigare än att bli förkyld när man precis tagit tag i sin träning eller t.ex tränar för ett lopp? Nej, det finns nog inte det. Det vet jag, förutom av egen erfarenhet, väldigt väl som PT och coach. Det händer alla ibland att man tagit hjälp, fått ordning på sin träning och så börjar halsen klia. Alltid fel timing liksom.

Som PT är mitt uppdrag att coacha på rätt sätt även i dessa situationer. För om man inte är helt däckad så kan man faktiskt ändå använda sjuktiden till något bra. Här är saker som jag själv försöker tänka på att göra och peppar andra med, lite beroende på läget såklart:

– Först och främst: sov så mycket som möjligt! Det gör dig frisk snart. Och kan du inte träna så kan du passa på att ta dig ur sömnbristträsket som vi alla hamnar i ibland.

– Lider du av stress (vilket alla mina PT-klienter tyvärr gör), så kan du göra avslappningsövningar eller öva på mindfulness. Det finns många bra appar för detta.

– Rensa hemma och skapa utrymme för det som är viktigt. I ett städat hem mår du bättre och du hittar dina saker snabbare.

– Reflektera över din träning och dina vanor och skriv ner några rader. Det har du nytta av framåt. Lägg speciellt märke till vilka hinder du brukar stöta på (förutom förkylningar då) och hur du kan förebygga dem.

– Gör storkok och frys in. Du sparar tid och kan träna mer när du väl är frisk. Dock ska du givetvis inte stå och laga mat åt andra om du är jättesjuk. Men du kanske kan planera menyer och leta inspiration ändå.

– När du blir lite bättre, men ännu inte riktigt träningsklar: städa. Du får lite rörelse samtidigt som du återigen frigör tid för nära framtid = lättare att hitta tid för träning.

– Ät ändå bra även om du inte kan träna. Tyvärr så hänger dålig kost ihop med träningsvila för många. Din kropp behöver bra näring för att bli frisk! Och nu menar jag inte att en bulle skulle förstöra allt; jag menar att du behöver boosta kroppen. Om du sedan äter en bulle också så händer inget farligt!

– Köp blommor till dig själv. Det är du värd!

Author

Write A Comment