Har du klart för dig hur du prioriterar i ditt liv? Jag vet inte hur många gånger jag hört att det ”kört ihop sig” och att träningsveckan därför inte blev som planerat. Vill du träna så måste du kanske tacka nej till något annat för att hitta tillräckligt många luckor i din kalender eller kanske tackar du bara nej till bil/tunnelbana och använder dina muskler istället och slipper röja nya luckor i kalendern.

För mig personligen har yoga varit en sådan sak som inte blir av så mycket som jag skulle vilja och det är ju då väldigt lätt att säga att man ”inte hunnit”. Fast jag har bara tackat ja till fel saker. Nu har jag börjat tacka nej till t.ex återhämta mig i soffan på kvällen eller handla mat på kvällen (handlat mer på nätet den senaste månaden) och istället tackar ja till 60-75 min yoga en kväll i veckan.

Genom att tacka nej till samma typ av saker så har jag också fått in 2 ridlektioner per vecka, vilket är något jag verkligen VILL tacka ja till.

När mina PT-klienter ”inte hinner” träna så brukar jag be dem att bokföra vad tiden gått till under en vecka. Sedan är det bara att ta 3 olika överstrykningspennor och använda en färg på det som är nödvändigt (t.ex lämna barnen på morgonen, läsa läxor med dem, skjutsa dem till hobbyer osv), sådant som du vill ha i ditt liv och sådant som inte är så prioriterat. Den tredje färgen dvs ”inte prioriterat” dominerar inte sällan våra kvällar t.ex. Medvetenheten hjälper oss att prioritera om.

Ett annat råd jag alltid ger är att lite är bättre än inget. Är det nödvändigt att skjutsa till barnens idrott men inte helt nödvändigt att kolla på träningen hela tiden (brukar vara uppskattat av barnen om man kollar åtminstone lite grann!) så kanske du kan jogga 30 minuter medan barnet tränar. Eller köra lite cirkelträning. 8 stationer á 45 sekunder med 15 vila emellan x 3 varv tar 3×8 minuter = mindre än en halvtimme och kan innefatta ett helkroppspass.

Vi trillar alla dit då och då, men om du några gånger per år funderar på dina prioriteringar så kommer du automatiskt att fatta beslut som är bra för dig.

Bild: Anna Lissjanis på vårt Frisk och Stark Familj event där jag ledde familjeyoga.

Author

Write A Comment