Jag får en hela tiden ökande mängd frågor om mindfulness och fler och fler PT-klienter vill avsluta sitt pass med att göra en mindfulness-övning. Därav har jag bestämt mig för att presentera olika mindfulnessformer på bloggen utöver det som jag redan skrivit tidigare (kolla taggen mindfulness).  Jag drömmer om att få göra en mindfulness-resa i framtiden, men guidad övande på stranden på morgnarna för att skapa dem bästa förutsättningarna för dagen. Många skulle nog behöva en sådan resa väldigt mycket. Vi får se vad som händer i framtiden helt enkelt.

Idag tänkte jag presentera mindfulnessformen Kärleksfull vänlighet som också kallas Metta. Man övar att rikta kärlek till sig själv och sin omgivning. Speciellt effektfullt kan denna mindfulnessform vara för en anhörig till en sjuk person eller någon annan som ”förbrukar” sin medkänsla väldigt mycket. Det är lätt att dränera sig själv och kärleksfull vänlighet till sig själv kan då fylla på energidepåerna ens lite grann när det är som tuffast. Generellt rekommenderas dock denna meditationsform för precis alla. Det är en flera tusen år gammal teknik och inget nytt påhitt. Vi behöver tycka om oss själva för att kunna tycka om andra.

Du börjar med att hitta avslappning och förslagsvis kan du fokusera på andningen i några minuter för att bli närvarande och lugn. Gör övningen helst sittande upprätt på en stol. Blunda och fokusera på vad som händer vid in- respektive utandning.

Först visar dig själv omtanke och om du vill även andra. Börja med att föreställa en person som tycker mycket om dig och känn efter hur det känns när du tänker på den personen. Låt dig omfamnas av känslan, värmen. Mys i känslan som ett barn gör som kramas av sina föräldrar. Föreställ dig sedan att det är DU som ger dig denna omtanke. Ju mer du övar på detta desto lättare blir det. Det kan vara svårt i början.

Upprepa sedan följande fraser för dig själv, lugnt och metodiskt, minst 2 gånger. (obs. det finns olika varianter som används och dessa ord nedan är inte på något sätt det enda rätta, men budskapet är detsamma)

Må jag känna mig trygg och tillfreds med livet.

Må jag vara lugn.

Må jag leva med glädje och lätthet.

Må jag vara frisk.

Må jag vara lycklig.

Det kan kännas konstigt och töntigt i början, men kom ihåg att denna övning har gjorts i alla tider och du behöver dessutom inte prata högt utan kan tänka fraserna om det känns bättre. Det finns appar för detta om du vill att någon annan läser upp fraserna för dig. Googla på kärleksfull vänlighet!

På bilderna har jag på mig yogakläder från SOC/ Stadium.

Author

2 Comments

Write A Comment