Jag är tillbaka på svensk mark sedan flera dagar, men jobbet + den tropiska värmen + påmastning av segelbåt har tydligen snott all min bloggtid. Nu kommer här ett livstecken här iallafall.

Jag har nämligen börjat träna chins igen efter en sisådär 4,5 års paus (och ett, i dubbel bemärkelse, sprattlande försök däremellan som aldrig riktigt blev något). Imorse uppdaterade jag min Insta Stories med en film på min återigen sprattlande chinsstatus och skrev att mitt mål är att gå från 5 fula till 10 snygga strikta under denna sommar.

Älskar att kunna träna chins hemma i trädgården. Ställningen är från Abilica och barnen använder den faktiskt ännu mer än jag.

I två DM fick jag frågan, lite olika formulerat, om hur man kan bli bättre på chins om man inte orkar göra några eller precis orkar göra en. Jag har gjort en resa från 1 till 12 chins/pullups själv tidigare och även jobbat med denna fantastiska övning med flera klienter. Fantastisk för att du tränar rygg, armar och mage effektivt samtidigt. Dessutom är det en härlig kick att faktiskt orka lyfta sig själv!

Du behöver först förmodligen jobba med att hitta kontakten med din kappmuskler, att hitta aktiveringen. Häng mycket och dra ner skuldrorna jämt på raka armar dvs armarna bara håller dig hängande, armbågen ska inte böjas i denna aktivering. Häng, häng, häng! Nedan följer sedan olika sätt att tänka och träna på för att bli starkare på chins/pullups.

– Ta hjälp av olika tjocka chinsgummiband. Värm upp med det tjockaste och jobba sedan med ett (eller flera ihop för mer hjälp) gummiband som du orkar göra minst 8 chins med. Nöt!

– Jobba även tungt dvs orkar du göra en repetition utan gummiband så gör det några gånger under ditt chinspass!

– När du orkar fler än ett så kan du prova göra någon repetition med en extravikt. Nästa gång du gör utan vikt så känns det lättare!

– Gör excentriska chins. Ett bra sätt att träna på för nybörjare eller i slutet av passet när du redan är trött. Hoppa upp led hakan över stången och bromsa så långsamt neråt du kan.

– Armgång, latsdrag, chins i chinsmaskin på gymet samt rodd i TRX är bra assisterande övningar, men kom ihåg att du behöver göra just chins/pullups för att bli bra på det!

Tålamod och regelbundenhet (helst 2-3 gånger i veckan jämt utspridda) är dina bästa vänner här.

Author

2 Comments

 1. Louise från Norrland Reply

  Värdefulla tips för en nybörjare! Jag kan noll chins 🙁 Men hur vet jag hur tjockt gummiband jag ska köpa?? Nybörjare som sagt.

  • Milla Reply

   De flesta tjejer kan 0-1 när man börjar träna chins/pullups, så det är definitivt inget att deppa över!

   Det brukar stå hur mycket motstånd det är på gummibandet, välj ett med mer motstånd i början. Du kan också ha flera gummiband samtidigt som en ”bunt” så får du mer hjälp.
   Mina gummiband är från Rusta och Abilica och båda säljs i set. Rusta tror jag hade 2 olika och Abilica har tre: https://abilica.se/styrka/gummiband/abilica-powerband/
   Det är bra att äga tjockare och tunnare band. Testa alltid några med ditt tunna band också när det börjar lossna. Tex uppvärmning med tjockt band 2 set, gör sedan så många du orkar med tunnare band och nöt för resten med det tjocka bandet igen. När du gjort det och känner dig mör, kanske du fortfarande har ett par set excentriska kvar 😉

Write A Comment