När jag läst i böcker (tänker främst på Innan Floden Tar Oss, en underbar bok förresten) så har jag fascinerats av hur de indiska kvinnorna lagar sina grytor, låter de puttra och hur beskrivningarna om den kryddiga doften som spridit sig varit så starka att jag rentav blivit hungrig. Så nu, när hösten verkligen är här, så känner jag att det härligaste man kan äta är just ångande grytor som puttrat länge, länge. Och helst ska det vara vegetariskt.

En indisk linsgryta, dhal, går säkert att göra i flera tusen varianter, men här kommer ett enkelt recept. Man skulle även kunna ha i spiskummin och möjligtvis hackad chili, men det hade vi inte hemma och kryddigt och smakrikt blev det ändå.

Du behöver (jag höftar mängderna, som vanligt):

Morötter, gul lök, vitlök, färsk ingefära, linser i valfri färg, lite tomatpuré. Kryddor: kanel, gurkmeja (eller curry funkar också), kardemumma och salt eller örtsalt.

Hacka löken, vitlöken och ingefäran fint och fräs i valfri olja. Efter några minuter krydda ordentligt. Häll i några dl linser och minst lika mycket vatten. Låt puttra och tillsätt vatten under tiden så att grytan inte bränns vid. Tillsätt ett par msk tomatpuré och låt puttra i minst 10 minuter till. Totalt måste grytan småkoka minst 30 minuter, men den kan puttra en stund till på låg värme. Tänk dock på att linserna blir mjukare och mjukare och en gång lyckades jag göra barnmat av min dhal som kokade i långt över en timme.

IMG_3962 IMG_3964 IMG_3967Gröna linser kanske inte ser så aptitligt ut, men jag lovar att både doften och smaken var underbara. Jag åt min gryta med quinoa.

Ät mer vego! Det är billigt, miljövänligt (!) och ofta nyttigt.

Author

Write A Comment