Detta kan kanske vara höstens viktigaste inlägg här på bloggen. Ämnet har iallafall haft en stor betydelse på just mitt liv.

Ett tips för en lyckligare höst. Ett tips på hur du kommer att komma ihåg just denna höst som något speciellt och inte bara anonyma veckor som rusade förbi. Det stavas MEDVETEN NÄRVARO och ”NEJ”.

Många säger att medveten närvaro är nyckeln till lycka och jag kan inte annat än att hålla med. Det är läskigt hur bl.a. smartphones har ryckt ut oss ur verkligheten som ligger framför våra fötter, där vi liksom går och trampar på riktigt just då. Verkligheten som vi kan känna som små stenar under foten eller vad det nu kan vara. Jag är ju själv bloggare och använder även Instagram (@missagdablogg) och Facebook (med måtta), så jag tänker personligen inte alls att man borde hålla sig helt utanför sociala medier och internet. Men man ska bara inte låta det ta över. Jag märker på mig själv hur lätt hänt det är att om jag bara sitter ner och det inte ”händer” något så plockar jag fram mobilen och kollar mailen. Eftersom detta sker som en reflex numera så har jag börjat lämna mobilen hemma ibland när jag t.ex går till lekparken. Är Alvar på förskolan så kan jag inte göra det eftersom de kan ringa, men när jag kan så gör jag det. Eller också gömmer jag mobilen långt ner i vagnen. Allt för att inte låta mina rastlösreflexer ta över- det tror jag är nyttigt.

Andra saker som jag själv har märkt hjälper mig att leva här och nu är:

– Säg NEJ oftare. Fyll inte kalendern helt och tänk efter vad som är viktigt för dig egentligen. Som bloggare blir man t.ex bjuden på väldigt många (väldigt roliga!) events. Vill jag hellre minnas att jag har stressat från punkt a till b för att se en massa vårnyheter eller att jag har varit mycket med mina barn/min man. Man behöver ju- som tur är – inte alltid välja, och jag överdrev ju såklart lite, men det kan bli för mycket av det roliga.

– Prioritera avstressande aktiviteter. Jag t.ex. går ofta hellre på ansiktsbehandling än köper en ny tröja. Eller ibland är det bättre att ta en lugn promenad än att träna hårt. Sova en timme längre istället för att träna eller göra annat ”nyttigt”.

– Våga vara i tystnad och våga ha tråkigt.

– Öva medveten närvaro aktivt då och då. (Jag har skrivit om mindfulness en hel del på bloggen, leta rätt på kategorin i högerspalten)

– Lyssna alltid på vad dina barn har att säga. Släpp mobilen/datorn när de kommer fram till dig. Jag kunde tidigare säga ”vänta, jag ska bara skriva klart detta”, men nu försöker jag verkligen att finnas där direkt. Det kräver disciplin, men lönar sig!

– Vistas mycket i naturen. Det är läkande, avstressande och energigivande.

– Tänk ofta på att det inte är självklart att vi får leva det liv vi lever, med dem förutsättningar vi har.

 

Bild 11

Ett perfekt ställe och perfekt sällskap att öva medveten närvaro på.

 

Bild 33

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Intersport.

Author

Write A Comment