Jag springer året runt. Det blir oftast mer löpning på sommarhalvåret, men jag tar liksom aldrig totalpaus från löpningen. Rent andningsmässigt drar jag dock gränsen vid -15 grader och väljer annan träning eller löpbandet istället för utomhuslöpning när temperaturen krymper under min gräns. De senaste åren har jag sprungit i terrängsskor med djupt mönstrad sula (6 mm mönsterdjup för den som gillar att nörda in sig i ämnet). Det har funkat bra på snön. På isiga underlag har jag även testat broddar som man trär på skon, men det har absolut inte varit min grej. Störigt när skon och brodden liksom är i ”ofas” när de inte sitter tillräckligt tight ihop och dessutom slits ett par broddar väldigt fort (det kan räcka med 2 mil ibland).

Nu bor vi på landet och vår väg är full av isfläckar. Sedan ett tag har jag vetat att jag ska få testa Merrells nyhetssko All Out Terra Ice Waterproof och häromdagen fick jag äntligen dem. Hade hunnit längta! Denna vinterlöparsko har volframkarbidspikar med tåhätta i kolfibergranit för bra grepp på is.

IMG_5102

Har nu både promenerat och sprungit i skon och gjorde även det ultimata testet att springa på isfläckar i brant utförsbacke. Greppet är fenomenalt, men visst kräver det lite övning innan man vågar slappna av helt vid löpningen när det är halt. Nu är det egentligen bara att gasa på och inte tänka så mycket, men kroppen är liksom van vid att vara försiktig och spänna på sig lite när det är is ute. Men jag ska öva mer senare i veckan. Nu kan jag iallafall inte skylla på utrustningen om jag väljer att avstå vinterlöpning.

IMG_5103IMG_5101 Bakom mina löparskor syns Alvars varmaste vinterskor, också från Merrell. Han använder dessa skor när det är som kallast- fötterna har aldrig varit kalla. Vi (och förskolan) har som krav att Alvar 5 år kan ta på sig skorna själv och dessa är supersmidiga även för ett mindre barn.

 

Author

Write A Comment