Imorse anordnade Löplabbet Tjej en informativ frukost tillsammans med barnmorskan och träningsprofilen (utbildar PT och barnmorskor) Maria Wigbrant. Maria pratade omfattande om träning i gravid tillstånd och förutom att föreläsningen var otroligt givande så var det musik för mina ögon: Det är bara positivt och rekommenderat att träna aktivt under en normal graviditet. Det cirkulerar så många myter om hur träning (oftas löpning i synnerhet) kunde vara skadligt och jag har fått höra så mycket trams från olika personer (som ofta inte ens känner mig). Senast i helgen, när vi var på spa, var det en kvinna som avrådde mig från att basta eftersom jag är gravid. (Visst sa jag, och klev in i bastun. Och Maria bekräftade idag att det inte finns någon risk förknippat till det, bara man inte sitter där under en orimlig lång tid och ser till att dricka sedan. Barnet blir inte överhettat vid träning eller ett bastubad- kroppen blir duktigare på att reglera temperaturen under graviditeten.)

 

Maria Wigbrant, bild lånad från Caroline

 

Jag ska skriva mer om ämnet inom kort, men delar med mig lite bra grejer från föreläsningar redan nu:

Det finns ingenting överhuvudtaget som tyder på en ökad missfallsrisk när det gäller träning vid graviditet, inte ens när det gäller hopp och löpning osv. Det går inte att träna ut en frisk graviditet så att säga. Missfall beror oftast alltid på att det är något fel i själva fostret/graviditeten.

 

Det finns en lång rad med fördelar förknippade till fysisk aktivitet under graviditet:

– Moderkakan växer snabbare och tillför mer syra

– Ökad kroppsmedvetenhet hos mamman

– Bättre ork

– Minskad risk för övervikt och fetma (som i sin tur kan leda till tragiska komplikationer vid t.ex en kejsarsnitt)

– Minskat behov av smärtlindring vid förlossning

– Det har tillochmed kunnat konstatera en mer utvecklad språkutveckling hos barn vars mammor varit aktiva under graviditeten

 

Två saker, väldigt viktiga att trycka på enligt Maria, är bäckenbottenträning och bålträning. Jag är själv usel på att träna bäckenbotten (knipövningar) och SKA förbättra mig från och med idag! När det gäller bålträning så är det viktigt att träna ”korsettmusklerna” (t.ex plankan- funkar fint även med en större mage). En stark bål är kroppens ”kontrollrum” och utan den börjar man lätt snedbelasta och kompensera vilket kan leda till bl.a. knä- och axelproblematik för att nämna något.

Nu är det förskolehämtning som kallar, men jag återkommer med träningsmyter vid graviditet lite senare!

Tusen tack, Löplabbet, för en viktig och intressant morgonstund!

 

”Barns hälsa och välmående är ofta en spegling av föräldrarnas levnadsvanor” -Maria Wigbrant

Author

16 Comments

 1. Vad intressant att höra. Kommit igång med intervaller nu för att vänja kroppen vid att bara springa istället för att gå/springa. Vill gärna skaffa ett syskon och har funderat på allt som sägs om detta med att springa och att vara gravid. Skönt att höra detta nu då 🙂

  Vill bara säga också att jag tycker du är så fin höggravid! Tänkte på bilderna från Selma Spa 🙂 Och att jag tycker mig märka att du fått mer energi nu när du tagit lite time out från att jobba så mycket. ÄNNU intressantare att läsa din blogg nu 🙂

  • missagda Reply

   Tack snälla för dina fina ord!

   Ja, jag är så glad att jag tog tag i detta med deltidssjuksskrivning (mycket tack vare mina vänner och även många peppande bloggläsare. Det var lite svårt att erkänna att jag är den som inte orkar och som nu måste ta en liten time out) och även om det allt som allt inte handlar mer om några enstaka arbetsdagar (skulle ändå gått hem snart) så gör det en stor skillnad för mitt mående!

 2. Vad intressant att höra. Kommit igång med intervaller nu för att vänja kroppen vid att bara springa istället för att gå/springa. Vill gärna skaffa ett syskon och har funderat på allt som sägs om detta med att springa och att vara gravid. Skönt att höra detta nu då 🙂

  Vill bara säga också att jag tycker du är så fin höggravid! Tänkte på bilderna från Selma Spa 🙂 Och att jag tycker mig märka att du fått mer energi nu när du tagit lite time out från att jobba så mycket. ÄNNU intressantare att läsa din blogg nu 🙂

  • missagda Reply

   Tack snälla för dina fina ord!

   Ja, jag är så glad att jag tog tag i detta med deltidssjuksskrivning (mycket tack vare mina vänner och även många peppande bloggläsare. Det var lite svårt att erkänna att jag är den som inte orkar och som nu måste ta en liten time out) och även om det allt som allt inte handlar mer om några enstaka arbetsdagar (skulle ändå gått hem snart) så gör det en stor skillnad för mitt mående!

 3. Bara man orkar träna måste det ju vara bra, man känner ju själv om man inte mår bra, inte orkar eller nåt sånt. Tyvärr hade jag fasliga foglossningsproblem med min senaste gaviditet så min tänkta träning blev det inget med. Men det fanns bra med övningar efter förlossningen för foglossning och det var ju bra. Kul att följa din blogg!

 4. Bara man orkar träna måste det ju vara bra, man känner ju själv om man inte mår bra, inte orkar eller nåt sånt. Tyvärr hade jag fasliga foglossningsproblem med min senaste gaviditet så min tänkta träning blev det inget med. Men det fanns bra med övningar efter förlossningen för foglossning och det var ju bra. Kul att följa din blogg!

 5. Det är väl ”lustigt” att där alltid är en massa folk som har diverse olika åsikter utan att varken känna en eller ha fakta till hands. Rent allmänt så hör jag ofta (både från nära/kära och okända) att jag borde tagga ner på träningen; att träna varje dag är osunt och att det är ett maniskt beteende…att det gått förlångt osv. Nu är jag förvisso inte gravid men kan lätt tänka mig att det blir ännu fler kommentarer då.

  Tack för en underbar blogg =)

 6. Det är väl ”lustigt” att där alltid är en massa folk som har diverse olika åsikter utan att varken känna en eller ha fakta till hands. Rent allmänt så hör jag ofta (både från nära/kära och okända) att jag borde tagga ner på träningen; att träna varje dag är osunt och att det är ett maniskt beteende…att det gått förlångt osv. Nu är jag förvisso inte gravid men kan lätt tänka mig att det blir ännu fler kommentarer då.

  Tack för en underbar blogg =)

 7. Helt sant och mycket bra inlägg. Vet att jag kunde bli otroligt irriterad på folk som berättade för mig att minsann inte skulle göra det ena eller det andra under graviditeten, som att cykla till exempel, vilket skämt! Jag cyklade 2,5 mil om dagen till och från jobbet tills tre veckor innan jag födde. Mådde superbra av att få röra på mig och få frisk luft och musklerna hjälpte mig att snabbt komma i form efter förlossningen!

 8. Helt sant och mycket bra inlägg. Vet att jag kunde bli otroligt irriterad på folk som berättade för mig att minsann inte skulle göra det ena eller det andra under graviditeten, som att cykla till exempel, vilket skämt! Jag cyklade 2,5 mil om dagen till och från jobbet tills tre veckor innan jag födde. Mådde superbra av att få röra på mig och få frisk luft och musklerna hjälpte mig att snabbt komma i form efter förlossningen!

Write A Comment