Här kommer lite fortsättning på gårdagens gravidträningsinlägg och källan är alltså Maria Wigbrants presentation på Löplabbet. Ett ämne så väldigt viktigt för mig att jag gärna skriver spaltmeter efter spaltmeter om det.

Att veta vad som händer i kroppen hjälper oss gravida att acceptera diverse känningar, såsom att det känns som om man får ”försämrad kondition” (jag blir andfådd av att hålla en presentation på jobbet just nu!).

– Hjärtats slagvolym ökar med ca 30%

– Hjärtfrekvensen ökar ca 15- 20 slag /minut. Det är en stor skillnad på vilopulsen och det är klart att det märks i vardagen!

– Andningsfrekvensen ökar med ca 50%

– Blodvolymen ökar med ca 2 liter (!). En hel del blod att syresätta extra.

– Hemoglobinvärdet minskar med 10-15 g/l

– Kroppstemperaturen ökar

 

Och så ett urval av myter som Maria gick igenom:

– Att barnet skulle bli överhettat vid hård träning eller bastubad stämmer inte då temperaturregleringen hos mamman förbättras betydligt under graviditeten.

– Att styrketräning skulle vara farligt för barnet är helt fel. Mamman mår bra av att träna styrka och barnet påverkas inte. Dock ska man inte maxa och träna till utmattning!

– Starka bäckenbottenmuskler ger en svårare förlossning -Stämmer inte! Att ha förbättrad kontroll på bäckenbottenmusklerna är till fördel under förlossningen (och efter den!).

– Starka magmuskler kan försvara förlossningen- Tvärtom! De kan hjälpa vid utdrivningsskedet.

– Pulsen får inte stiga över 140 slag/min. Fel! Det finns ingen absolut siffra att följa utan pulsen är som bekant individuell. Här gäller dock också regeln: Maxa inte. Träna högst på en ansträngande nivå. Personligen kan jag säga av erfarenhet att den gravida kroppen hjälper oss att sätta nivån bara man lyssnar på den. Man blir tröttare lätt och för mig har det fungerat bra att köra korta intervaller (bl.a. på cykel) på ansträngande nivå och sedan vila emellan och låta pulsen sjunka och krafterna återvända.

Efter Marias föreläsning gick Andréa, som jobbar på Löplabbet Tjej, igenom lite saker att tänka på kring träningskläder när man är gravid. Hon slog ett slag för kompressionsstrumpor och där kan jag verkligen hålla med om- vilken fantastisk uppfinning! Jag använder mina ofta.

Avslutningsvis lånar jag en bild från Marias presentation som visar delningen av magmusklerna som sker under en graviditet (oftast runt gravidvecka 20). Den visar tydligt varför det inte är någon idé att göra crunches/situps efter att separationen skett; däremot fungerar plankan fint att göra – förutsatt att det känns bra såklart.

 

Author

Write A Comment