Det har visat sig att vi verkligen är fler som kämpar med att hitta mer vegetariska rätter som även barnen vill äta. Därför ska jag nu lägga upp vegetariska recept lite oftare dvs varje gång jag själv lyckas laga något som familjen uppskattar och som jag vill dela med mig av. Ni får också gärna fortsätta tipsa om era vegetariska favoriter.

Ett sätt att öka andelen vegetariskt i vardagen kan vara att börja med att ersätta hälften av köttet med t.ex bönor eller quorn. Då smakar rätten ungefär samma som vanligt, men vi äter ändå hälften så lite kött. Detta är det jag lyckats bäst med, alltså äter familjen helst just sådana här ”halv-vegetariska” rätter. Serverar du 4 sådana i veckan så motsvarar det trots allt 2 helvegetariska rätter. Alla sätt är bra och det gäller att hitta det som funkar för dig (och din eventuellt kräsna familj).

Jag har tidigare tipsat om bl.a quornlasagne och ett par andra varianter här.

I helgen gjorde jag en kycklinglasagne där jag ersatte hälften av kycklingfärsen med quornbitar (quornbitarna liknar kyckling medan quornfärsen liknar köttfärs, både till färgen och konsistensen). Jag hackade bitarna och blandade med kycklingen och det blev jättegott. Tänk bara på att krydda mycket när du använder quorn! Annars använder jag sedan ett vanligt grundrecept för lasagne + hade i krossade bönor i fyllningen som de också ”försvann” bland andra ingredienser så att barnen inte märkte något ”skumt”. De äter nämligen inte hela bönor i maten.

Här är ett grundrecept för lasagne. Istället för köttfärs kan du alltså använda quornfärs, quornbitar (krossade/hackade) eller en blandning av köttfärs + quornfärs alternativt kycklingfärs + quornbitar.

 

Tack vare ett tips från er läsare hittade jag en annan vegetarisk rätt som blev jättegod: Grekisk böngryta ála Coop. Jag råkade bli lite väl generös med chilin, vilket ledde till att jag fick äta upp grytan själv (älskade den!), men denna rätt är annars bra för hela familjen. Servera gärna med vitt bröd och en klick grekisk yoghurt. Själv hade jag även i lite sötpotatis som vi råkade ha hemma + jag skippade oliverna som barnen inte gillar.

 

Author

4 Comments

 1. En superenkel rätt som jag gör hemma (dock rätt proteinfri)
  Hyvla zucchini (till 2 pers har jag tagit 3-4 st beroende på storlek)
  Stek i olja med flingsalt. Riv parmesanost och häll över mot slutet när zucchinin fått färg. Låt smälta. Koka pasta (jag brukar ta den lite tjockare barillapastan nr 7 eller 9 tror jag)
  Blanda zucchini med pastan (den ska vara al dente) och serverea med parmesanost!
  Enkelt och gott! Johannes brukar dock vilja ha bacon på sidan om ?

  • Tack för tipset! Ska testas! Har nog en till här som kommer att vilja ha bacon till ?
   Brukar tänka så om det blir lite protein på en måltid att man då kan äta lite mer protein som mellis. Tex havreprotein i smoothie alt 2-3 ägg på macka som mellis

 2. Testa Halloumistroganoff. Älskas av min familj. Titta på Meravego’s hemsida, men dubbla mängde halloumi (två paket). Med röda linser i såsen (jag kokar mina mosiga vid sidan av innan jag blandar ihop allt) får man extra mycket näring. Serverades med matvete och grönsaker. Alltid en hit!

  Bolognese på belugalinser är också bra!

Write A Comment