Jag har spenderat helgen i naturvackra Järvsö. Temperaturen var ungefär som i november i Stockholm, men höstfärgerna var vackra. Tid att vandra i naturen, umgås med vänner, ta in allt, basta och äta god mat. En riktig energipåfyllning. Järvsö ligger dryga 3 h bort från Stockholm med tåg och jag upplever även tågresan väldigt avslappnande om man köper lite tidningar, godis och kaffe och bara tar det lugnt.

Här kommer en enkel mindfulness-övning som jag ledde under vår dagstur i lördags. Vi valde att använda 3 sinnen, ca 5 minuter var, men givetvis kan man addera fler. Övnigen går ut på att du bara fokuserar på ett sinne i taget och tar in allt genom det. Vi började med att känna fötterna och underlaget, hur skorna känns i foten, temperaturen, hårt/mjukt/sviktande osv. Alla gick tysta och tog omvägar över blåbärsris och klippor för att få in mer intryck. Efter ca 5 minuter bytte vi till att lukta på allt. Vårt gäng gick runt och luktade på träden, mossan, svamparna… såg nog rätt så tokigt ut, men vi var ensamma i skogen då. Slutligen lyssnade vi. Ett fallet träd mot ett levande kan knarra som gångjärn, vinden hördes i lövträden, vi hörde varandras steg. Det naturliga hade varit att fortsätta 5 minuter med synintryck, men vi hade bestämt oss för 3 sinnen och fick börja prata igen efter 15 minuter och tillsammans beundra det vi såg. Efter en sådan här övning är man mycket mer inne i skogen på rikitigt och väldigt medveten om allt runt omkring sig. Medan man gör övningen är det också i princip omöjligt att oroa sig för det som varit eller det som komma skall. Rekommenderar varmt att testa.

Lunchen i lördags blev kantarellsoppa som tillagades i trangiakök samt rostade mackor gjorda i mackjärn över öppen eld.

Just mackjärn fastnade jag för och köpte ett sådant till familjen senare samma dag när vi besökte en höstmarknad i Järvsö.

Mina vandringsbyxor är en stretchig, slimmad variant från Haglöfs (modellen heter Mendi Mountain Pant) och de är så otroligt mjuka och sköna att man faktiskt skulle kunna springa i dem. Ett välkommet tillskott i min garderob efter att mest ha använt Fjällrävens stela, vaxade variant. Inga vinterbyxor dock, så jag körde med underställsbyxa under, vilket också fungerar bra då tyget i byxorna är stretchigt. Jackan är ur Haglöfs L.I.M-kollektion och har några år på nacken. Den har jag även på mig när jag rider i spöregn. En superduperlätt vind-och regnjacka som andas maximalt.

Author

Write A Comment