Här kommer en sammanfattning om sådant som jag ibland får frågor om (ta hand om funktionskläder & illaluktande träningskläder) och sådant som jag själv tycker är viktigt att tänka på. Vi är alla tvungna att ha ett gäng kemikalier hemma för att både städa och ta hand om våra kläder och skor, men det gäller att tänka smart och använda rätt produkter för att vara snäll mot miljön och slippa handla 1000 olika produkter (Galltvål funkar tex för både kläder, cykeln och fönstren!). Vi investerar i bra funktionskläder i familjen och det dummaste man kunde göra vore då att inte ta hand om dem ordentligt, detta behövs för både fortsatt funktion och hållbarhet.

Jag presenterar mina favoriter och husmorstips i följande kategorier: städ, tvätt & vård av funktionskläder, fläckborttagning, luktborttagning (träningskläder) och skovård. Länkarna går till webshopar som jag själv använt eller googlat fram och jag får ingen ersättning whatsoever om ni väljer att handla något.

 

Städ

En bra universalspray gör jobbet för det mesta. Jag gillar den friska doften på Faith in Natures antibakteriella ytrengöringsspray och denna spray använder vi både i köket och badrummet. Prisvärt och bra! Lilly’s Eco Clean är en annan serie som har många bra produkter. Vissa av dem doftar lite mycket ättika dock, men doften försvinner när det torkar. Handdiskmedlet doftar dock härlig citron och den har vi på diskbänken. Jag har använt Lilly’s i säkert 5 år och brukar beställa på Body Store.

Och så får ni två husmorstips på köpet:

  1. Galltvål: Kan användas för ugnsrengöring, spisrengöring, för att göra cykeln ren, kranar mm. Flytande galltvål är enklast att använda till dessa ändamål.
  2. Citronsyra: Funkar för badrumsrengöring. Blanda till en pasta med vatten och låt verka t.ex. i badkar eller häll en halv deciliter citronsyra i toaletten och låt verka i 30 minuter, spola.

 

Tvätt av funktionskläder

Nikwax har miljövänliga produkter som tar hand om fibrerna i funktionskläderna på rätt sätt så att plaggen fortfarande andas och tål väta. Jag använder nedan trio för barnens Isbjörnskläder också. Fritt fram för barnen att rulla i lera sen!  T.ex här hittar du alla Nikwax produkter som förekommer i inlägget.

  1. Tvätta med Tech Wash i maskin
  2. Impregnera de blöta plaggen direkt i maskin med TX Direct Wash-in (OBS! Det räcker att impregnera vid var 3-5e tvätt
  3. Spraya knän, rumpa och axlar (ryggsäck sliter bort impregnering) med TX Direct Spray-on. Sprayen funkar också för skor och kan användas som ”lokalbehandling” då och då.

Tvätt av ullunderställ mm

Tvätta i maskin i 30 grader och använd ett miljövänligt medel avsett för just ullkläder. Finns säkert varianter i dagligvaruhandeln, men just nu har vi en flaska Nikwax ulltvätt hemma och den är bra.

 

Fläckborttagning

Gnugga galltvål eller Barnängen barntvål på fläckarna och låt verka. Flytande Galltvål är också riktigt användbart. Blöt plagget med lite vatten innan du gnuggar in den. Galltvål innehåller inga blekmedel eller optiska vitmedel vilket gör att ibland kan man få behandla fläckar flera gånger för att helt få bort dem då produkten inte bleker eller på kemikalisk väg döljer fläcken. Du kan m.a.o inte förstöra plagget genom att bleka det.

Båda tvålarna funkar även på funktionskläder!

Illaluktande träningskläder

Använd Galltvål Aktiv tvättmedel (doftar ljuvligt) eller Nikwax Basefresh. Luktar kläderna/skorna riktigt illa så kan du låta de ligga i blöt i en blandning av vatten och ättika (någon deciliter på 3-4 liter vatten) över natten. Du kan även hälla i lite ättika i doseringsfacket för tvättmedel i tvättmaskinen! Då tar du även bort unken lukt från tvättmaskinen.

Skovård

Skinnskor har inga problem med att bli blöta ibland, men de måste få fukt i form av fett med jämna mellanrum. Gör rent skorna först (Nikwax har ett rengöringsmedel med liten svamp som vi använt någon gång, men här funkar även vanlig såpa & vatten) och gnugga sedan in rikligt med fett. Kavat har ett ekologiskt fett/vax som jag använder. Kolla annars efter likvärdiga produkter hos närmaste skomakare eller skoaffär! Ge fettet tid att sugas in i skon och torka sedan bort överflödet. Avsluta med impregnering. Nikwax Fabric & Leather proof funkar även bra för skor i tyg. Jag sprayar mina barns gympaskor med den innan de tas i bruk. Smutsavvisande och bra.

Author

Write A Comment