Jag har lovat att spruta med lite inspiration efter att ha legat lågt den senaste veckan. Vi börjar med spänstträning. Hoppa och skutta alltså. Förutom den egentliga träningseffekten (spänst + puls) så är det otroligt roligt och välgörande, befriande att få vara som barn igen. Träning ska ju vara kul- det är då den blir av och vi längtar till nästa tillfälle.

Tänk på att du ska vara skadefri i benen/höften/ryggen och ha tillräckligt god teknik för att kunna stabilisera ordentligt i övningarna. Detta är inget för nybörjaren.

När jag tränade spänst häromdagen så riggade vi upp en bana i en aerobicssal. Man behöver dock ingen sal för detta, utan det går lika bra att köra i ett gym eller utomhus. Du behöver bara lite fantasi, lagom barnslig fantasi 😉

Tänk på när du hoppar och vill utveckla din spänst att använda kraften i landningen och studsa tillbaka utan att bromsa först. Tänk gummiband!

 

Tips på stationer på banan

– Jättehopp (se video nedan). Du behöver något att flytta på, tex hantlar eller stenar. Hoppa så långt du kan och placera ett föremål där för att markera avståndet. Fortsätt hoppa mellan startpunkten och föremålet så många gånger att du inte når längre pga trötthet. Då är du klar med ett set. Kör 3 set.

– 5-5-5. Se video igen. På videon gör jag knäböj med stång med lätta vikter. Först 5 långsamma, sedan 5 snabba och slutligen 5 snabba med hopp. Upprepa exempelvis 3 gånger = 1 set. Och kör 3 st set.

– Placera flera stepbrädor efter varandra och hoppa mellan dem. Håll på minst 30 sek = 1 set. Upprepa 3 gånger.

– Hoppa över en bänk med händerna på bänken. Skutta över och studsa tillbaka medan du hela tiden håller händerna i bänken. Stepbräda eller en standardbänk på gymet funkar fint.

– Mc Donalds-hopp på stepbräda (googla)

– Snabba upphopp, utfallshopp (även kallad Borsow)

 

[videofyme id=”3868293″ width=”480″ height=”360″]

 

Bild 33

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Intersport.

Author

Write A Comment